• יו"ר: פרופ' דרור דיקר
  • מזכירת החברה: ד"ר גבי ליברמן
  • גזברית: ד"ר בתיה קורנבוים
  • חברת ועד: פרופ' יעל לבנטל
  • חברת ועד: ד"ר עידית דותן
  • חברת ועד: ד"ר רקפת בכרך
  • חבר ועד: ד"ר דן אויירו
  • מזכירה: גב' חגית יוחננוף
השמנת יתר

השוואת גורמים גנטיים וסביבתיים על כמות רקמת השומן הבטנית והאפיקרדיאלית

מסקנת החוקרים היא שלגורמים גנטיים השפעה גדולה בהרבה על נפחי שומן במדורים שונים לעומת ההשפעה הסביבתית על נפחים אלה

מדידת שומן (צילום: אילוסטרציה)

מדורי רקמת שומן שונים משחקים תפקיד חשוב בהתפתחות מחלות קרדיומטבוליות. כמות הרקמה במדורים השונים מושפעת מגורמים גנטיים וסביבתיים. מטרת מחקר זה היא להעריך את מידת השפעת גורמים אלה על כמות שומן אפיקרדיאלי (EAT), סאבקוטני (SAT) ורקמת שומן וויסארלי (VAT) בצמדים של תאומים בוגרים.

החוקרים עקבו אחר 57 זוגות תאומים מונוזיגוטיים (MZ) ו-33 זוגות תאומים דיזיגוטיים (DZ) מהאותו המין. החוקרים בדקו את כמות השומן האפיקרדיאלי באמצעות CT מכוון ECG וכמות שומן SAT ו-VAT בטני הוערכו באמצעות המרווח בין הצלע הלומברית השלישית והרביעית בצילומי CT. החוקרים חישבו את ההשפעה הגנטית והסביבתית באמצעות ניתוח קורלציות בין תאומי MZ ו-DZ בנפרד, בנוסף לחישוב באמצעות מודלים גנטיים מבניים.

מהניתוח עולה שלתאומי MZ הייתה קורלציה גבוהה יותר לכמות EAT לעומת תאומי DZי(rMZ=0.81, rDZ=0.32), בדומה לכמויות SAT ו-VATי(rMZ=0.80, rDZ=0.68 ו- rMZ=0.79, rDZ=0.48, בהתאמה). בניתוח רב-מאפיינים סך התרומה של המרכיבים הגנטיים לנפחי-EAT, SAT ו-VAT עמדה על 80%, 78% ו-70% בעוד שהשפעת הגורמים הסביבתיים עמדה על 20%, 22% ו-30% בהתאמה. ניתוח מודל מסלולים נפוצים העלה שאף אחד מהמדדים לא היה עצמאי, אלא היה קשור ל-2 המדדים האחרים.

על פי ממצאים אלה הסיקו החוקרים שלגורמים גנטיים יש השפעה משמעותית על EAT, SAT ו-VAT בזמן שלגורמים סביבתיים יש השפעה צנועה בלבד על מדדים אלה. על פי החוקרים קיים רקע גנטי משותף רב שמשפיע על כמויות כל 3 מדורי השומן.

מקור:

Jermendy, A.L. et al. (2018) International Journal of Obesity. 42

נושאים קשורים:  השמנת יתר,  השמנה,  סוכרת,  תאומים,  שומן,  BMI מדד מסת הגוף,  שומן בטני,  שומן לבבי,  מחקרים
תגובות