• יו"ר: פרופ' דרור דיקר
  • מזכירת החברה: ד"ר גבי ליברמן
  • גזברית: ד"ר בתיה קורנבוים
  • חברת ועד: ד"ר רקפת בכרך
  • עורך האתר: פרופ' פסח סגל
  • מזכירה: גב' חגית יוחננוף
מחקרים

ילדים עם רפלוקס קיבתי-ושטי צורכים יותר קלוריות ושומן בהשוואה לנבדקי בקרה באותו גיל ומשקל

חוקרים סבורים כי ילדים עם GERD צורכים יותר קלוריות בהשוואה לנבדקים בריאים

10.09.2020, 17:51
הפרעות אכילה (צילום: אילוסטרציה)

מטרת החוקרים הייתה להשוות את שיעורי צריכת חומרי המזון בילדים ומתבגרים עם GERDי(gastroesophageal reflux disease), בהשוואה לקבוצת ביקורת בריאה.

החוקרים חילקו מטופלים לקבוצת GERD וקבוצת ביקורת, בהתבסס על הערכת תסמינים ומעקב אחרי רמת החומציות בוושט. כל הנבדקים עברו גסטרוסקופיה של הוושט והקיבה. החוקרים העריכו את רמות צריכת חומרי המזון ע"י שאלון תדירות צריכת מזון, בהקשר לנוכחות המחלה, נוכחות של דלקת בוושט ו-z-score של מדד מסת גוף.

החוקרים אספו נתונים של 219 ילדים ומתבגרים לשם האנליזה הסופית. הם מצאו כי הסיכון ל-GERD היה גבוה יותר בקבוצות עם השמנת יתר (יחס סיכונים של 1.2, רווח בר-סמך 95%: 0.8-1.7) ועודף משקל (יחס סיכונים של 1.1, רווח בר-סמך 95%: 0.9-1.4). עוד מצאו כי הערכים האנרגטיים של המנות וכמות צריכת השומנים, היו גבוהים יותר בקבוצת ה-GERD בהשוואה לקבוצת הבקרה, כאשר היחסים עברו השוואה באמצעות z-score של מדד מסת גוף. מסתבר כי בניגוד לצורה הלא כיבית של GERD, מטופלים עם דלקת כיבית בוושט צרכו יותר חלבון (סטייה של 14.3% מהצריכה היומית המומלצת, עם טווח בין רבעוני 11.07-19.1%, לעומת 8.5% עם טווח בין רבעוני של 6.71-14.1%), יותר שומנים סך הכל (סטייה של 36.8% עם טווח בין רבעוני של 12.5-75.5%, לעומת 16.9% עם טווח בין רבעוני של 10.1-17.9%) ופחות שומנים רב לא-רווים (סטייה של 54.3% עם טווח בין רבעוני של %−73.4 (−47.7), לעומת −45.6% עם טווח בין רבעוני של −56.2; −33.1%) P < 0.05.

החוקרים הגיעו למסקנה כי צריכת המזון היומית של ילדים עם GERD מאופיינת על ידי ערכים קלוריים מוגברים וצריכה של כמויות שומן גבוהות יותר, בהשוואה לנבדקי בקרה, בהתחשב ב-z-score של מדד מסת גוף. לטענתם, צריכה נמוכה של סיבים תזונתיים מהווה גורם נוסף הקשור ל-GERD, בילדים עם עודף משקל והשמנת יתר. בהשוואה ל-GERD ללא כיבים, ישנה צריכה מוגברת של אנרגיה, חלבון וסך השומנים הכולל, לעומת צריכה מופחתת של שומנים רב לא-רוויים, בחולים עם GERD ודלקת כיבית בוושט.

מקור:

Borodina, G. et al. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition 2020; 70(6); 808-814. 10.1097/MPG.0000000000002652

נושאים קשורים:  מחקרים,  מחלת רפלוקס קיבתי-ושטי,  צריכת חומרי מזון,  השמנת יתר
תגובות