• יו"ר: פרופ' דרור דיקר
  • מזכירת החברה: ד"ר גבי ליברמן
  • גזברית: ד"ר בתיה קורנבוים
  • חברת ועד: ד"ר רקפת בכרך
  • עורך האתר: פרופ' פסח סגל
  • מזכירה: גב' חגית יוחננוף
מחקרים

ההשפעה של השמנת יתר על סיבוכי COVID-19

חולי קורונה בעלי עודף משקל או השמנת יתר נמצאים בסיכון מוגבר לתמותה וצורך בהנשמה מלאכותית

השמנת יתר וסיכון לקורונה. אילוסטרציה

השמנת יתר מהווה מגיפה בעיר ניו יורק שבארה"ב, שחוותה גם התפרצות נרחבת של וירוס הקורונה. מחקרים קודמים העלו את ההשערה כי השמנת יתר מהווה גורם סיכון אפשרי לתוצאות שליליות ב-COVID-19.

מטרת מחקר זה הייתה להבהיר את הקשר בין השמנת יתר לבין תוצאות מחלת הקורונה. זהו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי שבדק נתוניהם של חולי COVID-19 שאושפזו בין התאריכים 10 במרץ ל-13 באפריל 2020, בבית החולים SUNY Downstate Health Sciences University שהינו בי"ח לחולי קורונה בלבד.

סך הכל, 684 מטופלים נבדקו כחיוביים ל-COVID-19 ומתוכם נותחו נתוניהם של 504 מטופלים, אשר סווגו ל-3 קבוצות ע"פ BMI: תקין (BMI 18.50-24.99), עודף משקל (BMI 25.00-29.99) והשמנת יתר (BMI ≥ 30.00). התוצא הראשי הוגדר כתמותה בבית החולים תוך 30 יום. התוצאים המשניים היו צנרור אינטובציה, אי ספיקת כליות חדה (AKI), תסמונת מצוקת הנשימה החדה (ARDS) וכשל לבבי חד (ACI/MI).

החוקרים מצאו כי 139 מטופלים (27%) היו בעלי BMI תקין, 150 מטופלים (30%) היו בעלי משקל עודף, ו-215 מטופלים (43%) סבלו מהשמנת יתר. לאחר ריבוד לגיל, מין, סוכרת, יתר לחץ דם וציון qSOFA, נמצאה עלייה מובהקת בסיכון לתמותה בקרב קבוצת העודף משקל (סיכון יחסי 1.4, רווח בר-סמך 95% 1.1-1.9) ובקרב קבוצת ההשמנת יתר (סיכון יחסי 1.3, רווח בר-סמך 95% 1.0-1.7), בהשוואה לאלו עם BMI תקין. באופן דומה, נמצאה עליה מובהקת בסיכון היחסי לצורך באינטובציה בקרב קבוצת העודף משקל (סיכון יחסי 2.0, רווח בר-סמך 95% 1.2-3.3) ובקרב קבוצת ההשמנת יתר (סיכון יחסי 2.4, רווח בר-סמך 95% 1.5-4.0), בהשוואה לאלו עם BMI תקין. השמנת יתר לא נמצאה כמשפיעה על שיעורי AKI,יACI או ARDS. בנוסף, השמנת יתר נמצאה כמעלה באופן מובהק את הסיכון לתמותה בקרב זכרים (סיכון יחסי 1.4, רווח בר-סמך 95% 1.0-2.0, P=0.03), אך לא בקרב נקבות (סיכון יחסי 1.2, רווח בר-סמך 95% 0.77-1.9, P=0.40).

מחקר זה חשף כי מטופלים בעלי עודף משקל והשמנת יתר אשר נדבקו ב-COVID-19 הינם בסיכון מוגבר לתמותה ולצורך באינטובציה בהשוואה לבעלי BMI תקין. ממצאים אלו תומכים בהשערה כי השמנת יתר מהווה גורם סיכון לסיבוכים כתוצאה מהדבקה ב-COVID-19 ויש לקחת זאת בחשבון בעת ניהול המחלה.

מקור: 

Nakeshbandi, M. et. al (2020) Int J Obes. https://doi.org/10.1038/s41366-020-0648-x

נושאים קשורים:  מחקרים,  השמנת יתר,  עודף משקל,  גורמי סיכון,  סיבוכים,  נגיף הקורונה
תגובות