עדויות עדכניות מזהות את התקפיד החשוב של פעילות גופנית אירובית בויסות התפקוד של עצבים היפותלמיים הקשורים לתחושת שובע. עם זאת, מחקרים אלו היו ראשוניים ובוצעו בעיקר על מכרסמים ממין זכר. עם זאת, לנקבות יש מנגנונים עצביים שונים בהחלט מזכרים בכל הנוגע לויסות צריכת מזון. מטרת מחקר זה הייתה לקבוע מהם ההשפעות המיידיות של ביצוע פעילות גופנית על הליכון על אוכלוסיית העצבים בהיפותלמוס המעורבים בויסות תיאבון בעכברים ממין נקבה.
עוד בעניין דומה
עכברים בוגרות ממין נקבה, לא מאולפות נחשפו לאורח חיים ישבני, או ריצה על גבי הליכון בעצימות נמוכה (קצב של 10 מ'/דקה), בינונית (קצב של 14 מ'/דקה) וגבוהה (קצב של 18 מ'/דקה). המחקר בוצע בשיטה אקראית עם הצלבה. העכברים היו בצום במשך 10 שעות טרם הפעילות הגופנית והחוקרים עקבו אחר צריכת המזון שלהם ב-48 שעות שלאחר ביצוע הפעילות הגופנית. זיהוי אימונוהיסטוכימי של חלבון cFOS בוצע 3 שעות לאחר הפעילות הגופנית על מנת לזהות את השינויים בפעילות עצבית המפרישה Hypothalamic Neuropeptide Yי(NPY)/ Agouti-Related Peptide (AgRP), pro-opiomelanocortin (POMC), Tyrosine Hydroxylase (TH), ו-SIM1, בהתאם לשינויים בצריכת המזון. בנוסף, צביעות עבור pSTAT3tyr705 ו-pERKthr202/tyr204 בוצעו על מנת לזהות שינויים במערכת איתות פנים-תאיות המקושרים לפעילות גופנית.
תוצאות המחקר הדגימו כי פעילות גופנית בעצימות בינונית וגבוהה הגבירו את צריכת המזון ב-24 שעות שלאחר הפעילות ב-5.9% ו-19%, בהתאמה. זאת בהשוואה לפעילות גופנית בעצימות נמוכה שלא הובילה לשום שינוי בצריכת המזון. יתרה מזאת, עליה בפעילות העצבית המפרישה NPY/AgRPARC, SIM1PVN ו-TH נצפתה 3 שעות לאחר פעילות גופנית בעצימות גבוהה, ללא השפעה כלל על עצבים מסוג POMCARC. על אף שלא נצפו השפעות של פעילות גופנית על ביטוי pERKthr202/tyr204, נצפתה עלייה בהפרשה של pSTAT3tyr705 בעצבים מסוג NPY/AgRP בטווח זמן של 3 שעות לאחר ביצוע הפעילות הגופנית.
מסקנת החוקרים הייתה כי פעילות אירובית מגבירה את הפעילות של מספר אוכלוסיות תאי עצב בהיפותלמוס של עכברים ממין נקבה שקשורות להגברת התיאבון. ממצאים אלו יכולים לספק תובנות בנוגע לדיווחים על שוני בהרגלי אכילה לאחר פעילות גופנית בין זכרים לנקבות.
מקור: