השמנת יתר קשורה לסיכון מוגבר להתפתחותן של הפרעות בקצב הלב. ניתוח שרוול (Sleeve Gastrectomy – SG) הינו ניתוח בריאטרי שכיח, בעל השפעות חיוביות על ירידה במשקל ועל תחלואה הנלוות להשמנה.
עוד בעניין דומה
במסגרת מחקר אשר ממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת International Journal of Obesity ביקשו החוקרים לחקור את השכיחות של הפרעות קצב בקרב חולים עם השמנת יתר בינונית-חמורה ולהעריך את ההשפעה של SG על העראות של הפרעות קצב.
מחקר זה כלל את כל החולים עם השמנת יתר בינונית- חמורה אשר היו מועמדים לניתוח SG, וזאת בין חודשי יוני 2015 לספטמבר 2020. כל חולה עבר 3 בדיקות מאמץ לב-ריאה (מאמץ מרבי מצטבר) עם ניטור אק"ג. הבדיקות נערכו חודש אחד לפני הניתוח ו-6 ו-12 חודשים מביצוע SG. התדירות וההרכב של פעימות חדריות מוקדמות (VPBs) ושל פעימות עלייתיות מוקדמות (APBs) נבדקו במנוחה, בפעילות גופנית ובזמן התאוששות. המחקר הנוכחי כלל בך של 50 נבדקים עם השמנת יתר חמור (BMI: 46.39 ± 7.89ק"ג\מ"ר).
תוצאות המחקר הדגימו כי בבדיקות לאחר 6 ו-12 חודשים מביצוע הניתוח חלה ירידה ב-BMI (34.15 ± 6.25 ק"ג\מ"ר ו-31.87 ± 5.99 ק"ג\מ"ר, בהתאמה). לאחר 6 חודשים מביצוע הניתוח, נצפתה עלייה ב-VPBs, וזאת בעיקר בזמן התאוששות. בהשוואה ל-6 חודשים מביצוע הניתוח, לאחר 12 חודשים מביצוע SG חלה ירידה ב-VPBs.
מתוצאות מחקר זה עולה כי על אף העובדה שבשלב המוקדם שלאחר הניתוח, הסיכון להפרעות קצב הנגרמות מביצוע פעילות גופנית עשוי להיות מוגבר, נראה כי SG אינו מגביר את העראותן של הפרעות קצב בטווח הארוך. בכל התקופה שלאחר הניתוח, לא נרשמו כלל הפרעות קצב מסכנות חיים.
מקור: