• יו"ר: פרופ' דרור דיקר
  • מזכירת החברה: ד"ר גבי ליברמן
  • גזברית: ד"ר בתיה קורנבוים
  • חברת ועד: פרופ' יעל לבנטל
  • חברת ועד: ד"ר עידית דותן
  • חברת ועד: ד"ר רקפת בכרך
  • חבר ועד: ד"ר דן אויירו
  • מזכירה: גב' חגית יוחננוף
מחקרים

דיאטת צום לסירוגין אינה יעילה יותר מהגבלה קלורית

מטופלים בעלי השמנת יתר שנקטו בדיאטת צום לסירוגין הראו אמנם שליטה טובה יותר במשקלם בהשוואה לנבדקי ביקורת, אך משטר תזונתי זה לא נמצא יעיל יותר בהשוואה לדיאטה הכוללת הגבלה קלורית

צום לסירוגין. אילוסטרציה

אכילה מוגבלת בזמן (TRE: Time-restricted eating) וללא ספירת קלוריות, המכונה גם צום לסירוגין, הפכה לאסטרטגיית הרזיה פופולרית. על אף שדיאטה זו נפוצה יחסית, מעטים הם הניסויים האקראיים שנערכו עד כה בנושא אשר בחנו את יעילותה של דיאטה זו בטווח הארוך.

במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת 'Annals of internal medicine', מטרת החוקרים הייתה לקבוע האם דיאטת TRE יעילה יותר בשליטה על משקל הגוף והפחתת הסיכון הקרדיומטבולי בהשוואה להגבלת קלורית (CR: calorie restriction) או לנבדקי ביקורת.

לצורך כך, החוקרים ערכו ניסוי מבוקר הקצאה אקראית (RCT: Randomized controlled trial) אשר ארך 12 חודשים, ובמסגרתו נאספו 90 משתתפים מבוגרים עם השמנת יתר. הניסוי נערך באוניברסיטת אילינוי שבשיקגו, ארצות הברית, החל מינואר 2021 ועד לספטמבר 2022. החוקרים בדקו את השינוי במשקל גופם של המשתתפים, ועקבו אחר סמנים מטבוליים וצריכת האנרגיה עד לחודש ה-12 של המחקר.

המשתתפים הוקצו לקבוצה שנקטה בדיאטת TRE בפרקי זמן של 8 שעות ('חלון' אכילה המתחיל ב-12 בצהריים ומסתיים בשעה 20:00, ללא ספירת קלוריות), קבוצת CR (הגבלה של 25% בצריכת מקורות האנרגיה מדי יום), או קבוצת ביקורת (אכילה על פני תקופת זמן של 10 שעות או יותר ביום). משתתפי המחקר לא עברו סמיות.

את המחקר השלימו 77 משתתפים בסך הכל. גילם הממוצע של המשתתפים היה 40 שנים (סטיית תקן 11, 33% היו שחורים ו-46% היו היספנים). ההפחתה הממוצעת בצריכת האנרגיה הייתה 425- קילו-קלוריות ליום (סטיית תקן 531) עבור דיאטת TRE ו-405- קילו-קלוריות ליום (סטיית תקן 712) בקבוצת ה-CR. בהשוואה לקבוצת הביקורת, שיעור הירידה במשקל לאחר 12 חודשים היה 4.61- קילוגרם (רווח בר-סמך של 95%, -7.37 עד 1.85- קילוגרם; P ≤ 0.01) (-4.87% [רווח בר-סמך של 95% 7.61%- עד 2.13%]) בקבוצת ה-TRE ו- -5.42 קילוגרם (רווח בר-סמך של 95% -9.13 עד -1.71 קילוגרם; P ≤ 0.01 (-5.30% [רווח בר-סמך של 95% -9.06% עד -1.54%]) בקבוצת ה-CR, ללא הבדל מובהק סטטיסטית בין TRE ל-CRי(P = 0.68).

לסיכום, ממצאי החוקרים, אשר מתבססים על אוכלוסייה מגוונת מבחינה אתנית, מצביעים על כך שאכילה במסגרת זמנים מוגבלים במטרה של ירידה במשקל הגוף אמנם יעילה יותר בהשוואה לביקורת, אך היא אינה יעילה יותר מ-CR. מבחינת מגבלות המחקר, החוקרים מציינים כי לא נערכה סמיות, לא נעשתה עוצמה (power) סטטיסטית לזיהוי הפרשים גדולים יחסית בירידה במשקל, וכן לא בוצע תקנון להשוואות מרובות.

מקור:

Shuhao Lin, Sofia Cienfuegos, Mark Ezpeleta, et al. Time-Restricted Eating Without Calorie Counting for Weight Loss in a Racially Diverse Population: A Randomized Controlled Trial. Ann Intern Med.2023;176:885-895. [Epub 27 June 2023]. doi:10.7326/M23-0052

נושאים קשורים:  מחקרים,  דיאטה,  צום לסירוגין,  השמנת יתר,  סיכון קרדיווסקולרי,  הגבלה קלורית
תגובות