נתוני משרד הבריאות חושפים ירידה דרמטית במספר הניתוחים הבריאטריים בחמש השנים האחרונות. על כך דיווח אתמול (ג') אדיר ינקו ב-Ynet. במשרד הבריאות מעריכים כי הירידה במספר ניתוחי הטבעת, שבמסגרתם מונחת טבעת סיליקון סביב צוואר הקיבה וגם ניתוחים נוספים כמו שרוול ומעקף קיבה, נובעת מכניסת זריקות ההרזיה לשוק.
עוד בעניין דומה
על פי הנתונים, בחמש השנים 2017 עד 2022 ירד שיעור הניתוחים הבריאטריים בישראל ב-27% לפחות וכאמור, הירידה הזו מיוחסת לכניסתן לשוק של תרופות לחולי סוכרת, שגורמות להרזיה. בשנת 2017 בוצעו בישראל כ-14,000 ניתוחים כאלו ואילו בשנת 2022 צנח המספר למעט יותר מ-10,000 ניתוחים. בדיווח מצוין כי על פי נתוני "כללית מושלם", מספר המטופלים באחת התרופות הניתנות בהזרקה עמד באוקטובר 2022 על למעלה מ־14,000 ועלייה דומה נרשמה בשתי התרופות גם ביתר הקופות.
ד"ר שמעון ספוז'ניקוב, מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית של בית החולים בילינסון, שהתראיין לכתבה, הסביר כי היום יש בשוק תרופות יעילות יותר מבעבר אך אין לדעת עד כמה הטיפול התרופתי יעיל. לדבריו, "כשאנחנו מחליטים האם הניתוח הצליח או לא, זה קורה רק לאחר חמש עד עשר שנים. בתרופות אין בכלל את הנתונים האלה". יתרה מכך, "בטווח הארוך אך אחד לא יודע מהן תופעות הלוואי של הטיפול התרופתי הזה, שהוא למעשה לכל החיים".
ד"ר אריק בראל, כירורג פלסטי ומנהל המרפאה לעיצוב הגוף ושחזור דופן הבטן לאחר ירידה במשקל ב"בילינסון", הוסיף כי התרופות משפיעות עד לאחוז מסוים מהמשקל, כשהצורך בירידה במשקל הוא קטן יותר, ולכן לדבריו הניתוחים לקיצור קיבה לא יאבדו את מקומם.
ד"ר אלכס גורשטיין, רכז תחום אנדוקרינולוגיה וסוכרת במחוז מרכז של הכללית הוסיף ואמר כי יש מי שהתרופות הללו מסייעות להם מאוד, אבל לאחרים לא. לדבריו, "הניתוחים לא ייעלמו, אבל עם הזמן נראה פחות ופחות מהם, וזאת בעיקר בגלל שצפויות להיכנס תרופות נוספות ויעילות במיוחד לתחום זה".
ממשרד הבריאות נמסר כי "מספר הניתוחים הבריאטריים הגיע לשיאו בשנת 2015 ומאז נמצא בירידה מתמדת. הליך הפניית המטופלים מהקהילה לניתוח עבר שינוי משמעותי והשפיע על מספר המטופלים שבסוף הגיעו לניתוח". בנוסף הצביעו במשרד הבריאות על כניסתן של חלופות טיפוליות חדשות שאינן ניתוח בריאטרי, כגון זריקות.