• יו"ר: פרופ' דרור דיקר
  • מזכירת החברה: ד"ר גבי ליברמן
  • גזברית: ד"ר בתיה קורנבוים
  • חברת ועד: פרופ' יעל לבנטל
  • חברת ועד: ד"ר עידית דותן
  • חברת ועד: ד"ר רקפת בכרך
  • חבר ועד: ד"ר דן אויירו
  • מזכירה: גב' חגית יוחננוף
חדשות

ירידה דרמטית במספר הניתוחים הבריאטריים בישראל

בשנת 2015 הגיע מספר הניתוחים הבריאטריים לשיא, אך בחמש השנים האחרונות חלה ירידה משמעותית | במשרד הבריאות מעריכים: הירידה נובעת משינוי בהליך ההפניה לניתוחים ומכניסת זריקות ההרזיה לשוק

ניתוח בריאטרי (צילום: שאטרסטוק)

נתוני משרד הבריאות חושפים ירידה דרמטית במספר הניתוחים הבריאטריים בחמש השנים האחרונות. על כך דיווח אתמול (ג') אדיר ינקו ב-Ynet. במשרד הבריאות מעריכים כי הירידה במספר ניתוחי הטבעת, שבמסגרתם מונחת טבעת סיליקון סביב צוואר הקיבה וגם ניתוחים נוספים כמו שרוול ומעקף קיבה, נובעת מכניסת זריקות ההרזיה לשוק.

על פי הנתונים, בחמש השנים 2017 עד 2022 ירד שיעור הניתוחים הבריאטריים בישראל ב-27% לפחות וכאמור, הירידה הזו מיוחסת לכניסתן לשוק של תרופות לחולי סוכרת, שגורמות להרזיה. בשנת 2017 בוצעו בישראל כ-14,000 ניתוחים כאלו ואילו בשנת 2022 צנח המספר למעט יותר מ-10,000 ניתוחים. בדיווח מצוין כי על פי נתוני "כללית מושלם", מספר המטופלים באחת התרופות הניתנות בהזרקה עמד באוקטובר 2022 על למעלה מ־14,000 ועלייה דומה נרשמה בשתי התרופות גם ביתר הקופות.

ד"ר שמעון ספוז'ניקוב, מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית של בית החולים בילינסון, שהתראיין לכתבה, הסביר כי היום יש בשוק תרופות יעילות יותר מבעבר אך אין לדעת עד כמה הטיפול התרופתי יעיל. לדבריו, "כשאנחנו מחליטים האם הניתוח הצליח או לא, זה קורה רק לאחר חמש עד עשר שנים. בתרופות אין בכלל את הנתונים האלה". יתרה מכך, "בטווח הארוך אך אחד לא יודע מהן תופעות הלוואי של הטיפול התרופתי הזה, שהוא למעשה לכל החיים".

ד"ר אריק בראל, כירורג פלסטי ומנהל המרפאה לעיצוב הגוף ושחזור דופן הבטן לאחר ירידה במשקל ב"בילינסון", הוסיף כי התרופות משפיעות עד לאחוז מסוים מהמשקל, כשהצורך בירידה במשקל הוא קטן יותר, ולכן לדבריו הניתוחים לקיצור קיבה לא יאבדו את מקומם.

ד"ר אלכס גורשטיין, רכז תחום אנדוקרינולוגיה וסוכרת במחוז מרכז של הכללית הוסיף ואמר כי יש מי שהתרופות הללו מסייעות להם מאוד, אבל לאחרים לא. לדבריו, "הניתוחים לא ייעלמו, אבל עם הזמן נראה פחות ופחות מהם, וזאת בעיקר בגלל שצפויות להיכנס תרופות נוספות ויעילות במיוחד לתחום זה".

ממשרד הבריאות נמסר כי "מספר הניתוחים הבריאטריים הגיע לשיאו בשנת 2015 ומאז נמצא בירידה מתמדת. הליך הפניית המטופלים מהקהילה לניתוח עבר שינוי משמעותי והשפיע על מספר המטופלים שבסוף הגיעו לניתוח". בנוסף הצביעו במשרד הבריאות על כניסתן של חלופות טיפוליות חדשות שאינן ניתוח בריאטרי, כגון זריקות.

נושאים קשורים:  ניתוחים בריאטריים,  חדשות,  זריקות להרזיה,  תרופות לסוכרת
תגובות
אנונימי/ת
02.08.2023, 22:16

אני רופא בפנסיה הסובל מתסמונת מטאבולית הנגרמת ממשקל עודף. ביררתי בקשר לניתוח בריאטרי, אך חששתי והחלטתי לותר. מזה כ3 שנים אני בטיפול ומעקב של מומחית לסוכרת. טופלתי בזריקות SEMAGLUTIDE ,פעם בשבוע.עם הטבה ניכרת במצב רמת הסוכר בדמי וירידה של כ10 קילו במשקלי. וזאת ללא שינוי משמעותי בתזונה. מכיוון שמזה זמן רב לא ניתן להשיג את הזריקות אני מקבל את התרופה בכדור בשימוש יום-יומי. למיטב ידיעתי התרופה בכדורים הוכנסה לסל התרופות.

אנונימי/ת
03.08.2023, 00:27

די למכבסת המילים!
צריך לקרוא לילד בשמו:
שוק שחור של אוזמפיק.
על חשבון חולי הסוכרת

אנונימי/ת
03.08.2023, 13:17

אכן, ולכדור קוראים ריבלסוס. אני לא סבלתי מתופעות לואי של הזריקות או של הכדורים. זה לא , שאין תופעות לואי. אני סבור שכאשר יש עודף משקל של 30 קילו ויותר , כנראה לא תהיה ברירה והפציאנט יזדקק לניתוח בריאטרי.קראתי שיתכן ובעתיד תגיע לארצנו זריקה המכילה פי 2.4 חומר פעיל מאשר בזריקת אוזמפיק שהכמות המירבית בה הינה מיליגרם אחד.

07.08.2023, 09:28

אל תדאגו כירורגים, עוד כמה שנים בזכות התרופות תוכלו לקבל ניתוחי כריתת תירואיד וכריתות לבלב בשל גידולים משניים לטיפול. שווה להמתין

אנונימי/ת
08.08.2023, 23:40

https://www.ynet.co.il/health/article/sjerelg3h מאמר מוי-נט על זריקה חדשה להורדת משקל ונטען כי מקטינה את הסיכון להתקפי לב ושבץ מוחי. אין לי שום עניין מסחרי בנושא.

אנונימי/ת
09.08.2023, 22:00

https://www.israelhayom.co.il/health/article/14475256 המחקר העולמי נערך גם בישראל במשך 5 שנים . בבתי החולים: שיבא, איכילוב ובילינסון. אני מצהיר כי אין לי שום עניין מסחרי בזריקות הנ"ל.