• יו"ר: פרופ' דרור דיקר
  • מזכירת החברה: ד"ר גבי ליברמן
  • גזברית: ד"ר בתיה קורנבוים
  • חברת ועד: פרופ' יעל לבנטל
  • חברת ועד: ד"ר עידית דותן
  • חברת ועד: ד"ר רקפת בכרך
  • חבר ועד: ד"ר דן אויירו
  • מזכירה: גב' חגית יוחננוף
מחקרים

מטופלים ישראלים עם השמנת יתר מבצעים פחות בדיקות סקר

מחקר עוקבה רחב היקף מצא תדירות נמוכה יותר של ביצוע בדיקות סקר חשובות הכרוכות בהורדת בגדים ובדיקה אינטימית בקרב מטופלים עם עודף משקל והשמנת יתר

בדיקות רפואיות והשמנת יתר. אילוסטרציה

במאמר ישראלי שהתפרסם לאחרונה בכתב העת Preventive Medicine ונערך על מסד הנתונים גדול של שירותי בריאות כללית, הודגמה תדירות נמוכה יותר של ביצוע בדיקות סקר הכרוכות בהורדת בגדים ובדיקה אינטימית בקרב מטופלים עם עודף משקל והשמנת יתר.

מדובר במחקר עוקבה רטרוספקטיבי שנערך במסגרת תכנית רומ"ח (תכנית לרפואה מצטיינת וחוקרת ב"כללית") מטעם אגף החדשנות של "כללית" ובשיתוף פעולה של חוקרים מבית החולים כרמל ומאוניברסיטת תל אביב.

היוזמה לביצוע המחקר עלתה בעקבות ממצאי סקר ישראלי של 1,697 מטופלים עם עודף משקל והשמנת יתר בשנת 2022. במחקר זה, 40% ממטופלים אלה דיווחו כי באופן תדיר הם נמנעים מהגעה לבדיקות סקר מומלצות, בין היתר לאור חשש מקבלת יחס לא מכבד. עם זאת, קיים מיעוט ניכר של מחקרים הבוחנים את ביצוע בדיקות הסקר המומלצות בהקשר של מדד מסת גוף, בייחוד בישראל.

במחקר נכללו 634,879 מטופלים מעל גיל 50 שנה, מאחר שמרבית מבדיקות סקר מבוצעות מגיל 50. החוקרים השתמשו באנליזת Generalized Estimating Equations על מנת להביא בחשבון את השינויים במדד מסת גוף לאורך זמן וכן השפעת משתנים נוספים כדוגמת גיל, מין, מצב סוציואקונומי, מוצא, מיקום גאוגרפי.

על פי תוצאות המחקר, מטופלים עם עודף משקל והשמנת יתר מבצעים את מרבית בדיקות הסקר המומלצות באותה תדירות כמו מטופלים בעלי משקל תקין, ואף מבצעים בדיקות סקר לסוכרת ולמחלות עיניים ואוזניים בתכיפות גבוהה יותר. אולם, שלושה סוגים של בדיקות סקר בוצעו בתדירות נמוכה יותר בקרב מטופלים עם עודף משקל והשמנת יתר: ממוגרפיה, משטח צוואר הרחם ובדיקת עור לגילוי ממצאים ממאירים.

בהשוואה למטופלות עם מדד מסת גוף תקין, הסיכון היחסי של מטופלות עם השמנת יתר לבצע בדיקת ממוגרפיה הינו 0.78 (רווח סמך 95% 0.75-0.80), והסיכון היחסי לבצע בדיקת משטח צוואר הרחם הינו 0.78 (רווח סמך 0.77-0.79). הסיכון היחסי לביצוע בדיקת עור לגילוי ממצאים ממאירים בקרב מטופלים עם השמנה הינו 0.73 (רווח סמך 0.67-0.79).

בקרב מטופלים עם משקל עודף, הירידה בביצוע בדיקות סקר היתה פחות בולטת אך עדיין משמעותית סטטיסטית – סיכון יחסי 0.90 (רווח סמך 0.88-0.92) לביצוע בדיקת ממוגרפיה, 0.93 (רווח סמך 0.91-0.94) לביצוע משטח צוואר הרחם, וסיכון יחסי 0.87 (רווח סמך 0.81-0.93) לביצוע בדיקת עור לגילוי ממצאים ממאירים.

מסקנת החוקרים היתה שאנשים עם עודף משקל והשמנת יתר נוטים להימנע מבדיקות סקר הכוללות הורדת בגדים ובדיקות גופניות אינטימיות. הדבר עלול לתרום לשיעורי תחלואה גבוהים יותר באוכלוסיות אלו, כולל עלייה אפשרית בשכיחות מקרי סרטן מתקדמים.

כדי להתמודד עם בעיה זו, קיים צורך דחוף בהתערבויות שונות, כולל תכניות חינוך ממוקדות להפחתת סטיגמת המשקל - יחס לא מכבד, הפליה ודעות קדומות כלפי אנשים עם משקל עודף, בקרב אנשי צוות רפואי; שיפור הגישה והאפשרויות הטיפוליות עבור אנשים עם עודף משקל והשמנת יתר; שינויים בסביבת המרפאות להתאמה למגוון רחב של גדלי גוף, כולל פרטיות במהלך הבדיקה וציוד רפואי במידות מתאימות; וקידום מעורבות ישירה של המטופלים לשיפור ההיענות לבדיקות סקר.

הכותבת, פרופ' לנה שגיא-דאין, רופאת נשים וגנטיקאית, מנהלת שירות גנטי טרום-לידתי בבית החולים כרמל, חיפה

נושאים קשורים:  עודף משקל,  השמנת יתר,  בדיקות סקר,  מחקרים,  מחקר ישראלי,  סטיגמה
תגובות
אנונימי/ת
22.07.2024, 11:01

הבעיה היא לא עם מטופלות בעלות עודף משקל שמתביישות בגופן. הבעיה היא עם גברים כאלה שאינם מתביישים.
youtube.com/watch?v=clefNLfL_9c

05.08.2024, 19:13

הבעיה היא תגובות כאלה, לא פלא שאנונימי..