במחקר פרוספקטיבי, החוקרים שאפו למדוד שינויים באזורי מוח ממוקדים בחולים עם השמנת יתר באמצעות ביומרקרים כמותיים של MRI. השמנת יתר מלווה בנזקים למספר רקמות, כולל המוח. נתונים פתולוגיים ומודלים של בעלי חיים הדגימו תגובה דלקתית מוגברת בהיפותלמוס ובהיפוקמפוס.
עוד בעניין דומה
המחקר נערך בין מאי 2019 לנובמבר 2022, במרכז המומחה לטיפול בהשמנת יתר בבית חולים אוניברסיטאי צרפתי. החוקרים איתרו 27 מטופלים עם השמנת יתר ו-23 מטופלים במשקל תקין תואמים גיל ומגדר. כל המשתתפים נבדקו באמצעות MRI מוחי, ונתונים אנתרופומטריים וביולוגיים, התנהגות אכילה, חרדה, דיכאון וביצועי זיכרון הוערכו בשתי הקבוצות. התוצא העיקרי היה MRI מוח עם המפות הפרמטריות הבאות: מיפוי רגישות כמותי (QSM), דיפוזיטיביות ממוצעת (MD), אנזוטרופיה חלקית (FA), מפת יחס העברת מגנטיזציה ומפת T2 relaxivity.
מתוצאות המחקר עולה כי בהיפותלמוס, לחולים עם השמנת יתר יש אנזוטרופיה חלקית (FA) ומיפוי רגישות כמותי נמוך יותר (QSM) בהשוואה לביקורות במשקל תקין. בהיפוקמפוס, לחולים עם השמנת יתר היה FA גבוה יותר וממוצע דיפוזיטיבי נמוך יותר (MD). לא היה מתאם בין סמנים ביולוגיים להדמיה והתנהגות אכילה או חרדה.
החוקרים סיכמו כי הממצאים עולים בקנה אחד עם נוכחות של דלקת עצבית באזורי מוח המעורבים בצריכת מזון. נראה כי סמנים ביולוגיים כמותיים מ-MRI מספקים מידע מצטבר להערכת נזקים מוחיים בחולים עם השמנת יתר.
מקור: