• יו"ר: פרופ' דרור דיקר
  • מזכירת החברה: ד"ר גבי ליברמן
  • גזברית: ד"ר בתיה קורנבוים
  • חברת ועד: פרופ' יעל לבנטל
  • חברת ועד: ד"ר עידית דותן
  • חברת ועד: ד"ר רקפת בכרך
  • חבר ועד: ד"ר דן אויירו
  • מזכירה: גב' חגית יוחננוף
חדשות

תרופות נגד השמנה הפחיתו סיכון לאובדנות בבני נוער

מחקר שנערך על ידי מומחי הדסה מצא ירידה בת עשרות אחוזים בסיכון למחשבות אובדניות ולנסיונות אובדניים במתבגרים שטופלו בתרופות מקבוצת האגוניסטים ל-GLP1

השמנה בילדים (אילוסטרציה)

ירידה של כשליש בסיכון לאובדנות בקרב מתבגרים לאחר טיפול תרופתי להשמנה – כך עולה ממחקר ישראלי חדש שבו במעקב בן שנה אחרי אלפי מתבגרים נמצאה ירידה בת עשרות אחוזים בסיכון למחשבות אובדניות או לנסיונות אובדניים במתבגרים שעשו שימוש בתרופות אלו.

במחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת JAMA Pediatrics, ד"ר ליה כרם, אנדוקרינולוגית ילדים במרכז הרפואי הדסה וד"ר יהושע סטוקאר, אנדוקרינולוג בכיר במחלקה הפנימית בהדסה הר הצופים, מצאו ירידה משמעותית בסיכון למחשבות ונסיונות אובדניים בקרב מתבגרים הסובלים מהשמנת יתר שטופלו בתרופות מקבוצת האגוניסטים לקולטן GLP1י(GLP1RA).

תרופות אלו, בהן ויקטוזה ואוזמפיק, שהחלו כטיפול בסוכרת מסוג 2, משפיעות על ויסות תיאבון והוכחו כבעלות השפעה חיובית על משקל הגוף, בנוסף להשפעות מטבוליות חיוביות.

בשנים האחרונות, מינהל המזון והתרופות האמריקאי והרשות האירופאית המקבילה קיבלו מספר דיווחים על התנהגות אובדנית לאחר טיפול עם GLP1RA. מאז שנת 2020, תרופות אלו מאושרות לשימוש לטיפול בהשמנה גם בקרב בני נוער (החל מגיל 12) ומכאן חשיבות בדיקת ההשפעה שלהן על אובדנות בקרב אוכלוסיה זו.

המחקר נעשה על בסיס נתונים גדול המאגד גליונות רפואיים ממוחשבים ממספר רב של מרכזים רפואיים ברחבי העולם. במחקר נכללו 4,052 מתבגרים הסובלים מהשמנת יתר שקיבלו טיפול תרופתי מסוג GLP1RA ו–50,112 מתבגרים הסובלים מהשמנת יתר שטופלו בדרך של שינוי באורחות החיים, כולל תזונה ופעילות גופנית.

המספר הגדול של המטופלים במאגר הנתונים אפשר לחוקרים להשוות בין הקבוצות מבחינת חומרת ההשמנה, מאפיינים סוציאליים, קליניים ורקע רפואי קודם, כולל אבחנות פסיכיאטריות בעבר, ובתום ההשוואה נותרו באנליזה הסופית 3,456 מתבגרים בכל קבוצה.

במעקב של שנה אחרי שתי הקבוצות נמצאה הפחתה של 33% בסיכון למחשבות אובדניות או לנסיונות אובדניים בקרב מתבגרים שטופלו ב- GLP1RA בהשוואה לאלה שהשתתפו בתכניות לשינוי אורח חיים בלבד.

חשוב לציין כי לא ניתן להסיק סיבתיות מהאופן התצפיתי שבו בוצע המחקר ויש צורך לבצע מחקרים נוספים כדי לאשר את התוצאות ולחקור את המנגנונים העומדים מאחורי קשר זה.

להשמנת יתר בקרב מתבגרים יש לא רק השלכות בריאותיות ארוכות טווח כולל סיכון מוגבר לסוכרת, יתר לחץ דם וכבד שומני אלא גם השפעות פסיכולוגיות משמעותיות. מתבגרים הסובלים מהשמנת יתר מתמודדים לעתים קרובות עם סטיגמה חברתית, חרדה, דיכאון, ובמקרים קיצוניים עם מחשבות אובדניות. מטופלים רבים מתקשים לשמור על שינוי מתמשך באורח החיים, ומכאן הצורך בחיפוש פתרונות תרופתיים נלווים.

ד"ר כרם הסבירה כי "תרופות לטיפול בהשמנת יתר נחשדו בעבר כקשורות לתופעות לוואי פסיכיאטריות, במיוחד כאשר מדובר במתבגרים, קבוצת גיל הידועה ברגישות נפשית. בהקשר זה, המחקר הנוכחי מעודד ומראה שהתרופות החדשות עשויות אפילו להקטין את הסיכון למחשבות אובדניות, בניגוד לחששות שהועלו בעבר".

נושאים קשורים:  GLP1,  חדשות,  מחקרים,  ויקטוזה,  אוזמפיק,  ד"ר ליה כרם,  ד"ר יהושע סטוקאר,  השמנה,  אובדנות,  בני נוער
תגובות