• יו"ר: פרופ' דרור דיקר
  • מזכירת החברה: ד"ר גבי ליברמן
  • גזברית: ד"ר בתיה קורנבוים
  • חברת ועד: פרופ' יעל לבנטל
  • חברת ועד: ד"ר עידית דותן
  • חברת ועד: ד"ר רקפת בכרך
  • חבר ועד: ד"ר דן אויירו
  • מזכירה: גב' חגית יוחננוף
השמנת יתר

מה השכיחות של כבד שומני לא אלכוהולי בקרב ילדים הסובלים מהשמנת יתר?

מכיוון שישנם נתונים סותרים בספרות בנוגע לשכיחות של כבד שומני לא אלכוהולי בקרב ילדים עם השמנת יתר, החוקרים העריכו את שכיחות המחלה ואת הדיוק האבחנתי של האנזים ALT

המחקר הנוכחי בדק את השכיחות של מחלת כבד שומני לא אלכוהולי (NAFLD – non alcoholic fatty liver disease) בקרב ילדים הסובלים מהשמנת יתר מכיוון שההערכות כיום מדברות על טווח של 1.7% עד 85%. המטרה המשנית של המחקר הייתה להעריך את הדיוק האבחנתי של האנזים ALTי(alanine aminotransferase) במקרים של NAFLD בקרב ילדים עם השמנת יתר.

החוקרים בדקו ילדים בגילאי 9-17 שנים הסובלים מהשמנת יתר וחיפשו המצאות של NAFLD. ילדים עם מחלות אחרות לא נכללו במחקר על סמך היסטוריה רפואית ובדיקות מעבדה. החוקרים מדדו את השומן העודף בכבד (steatosis) באמצעות הדמיית MRI של הכבד שבדקה את הפרקציה של צפיפות השומן. כמו כן, החוקרים העריכו את רמת הדיוק האבחנתי של ALT לזיהוי NAFLD.

במחקר נכללו 408 ילדים עם השמנת יתר כאשר הגיל הממוצע שלהם היה 13.2 שנים וה-BMI הממוצע היה באחוזון 98.0. ה-ALT הממוצע של אוכלוסיית המחקר היה 32 יחידות לליטר והחציון של פרקציית צפיפות השומן ב-MRI היה 3.7%.

שיעור ההמצאות המוערך של NAFLD היה 26.0% (רווח בר סמך 95%: 24.2-27.7%), 29.4% בקרב זכרים (רווח בר סמך 95%: 26.1-32.7%) ו-22.6% בקרב נשים (רווח בר סמך 95%: 16.0-29.1%). בנוסף, נמצא כי נקודת החתך האופטימלית של ALT הייתה 42 יחידות לליטר (47.8% רגישות, 93.2% סגוליות) בגברים ו-30 יחידות לליטר (52.1% רגישות, 88.8% סגוליות) בנשים. מודל העץ של סיווג ורגרסיה עם מין, ALT ואינסולין היה בעל דיוק אבחנתי של 80% לאבחון NAFLD.

החוקרים הסיקו כי NAFLD היא מחלה נפוצה בקרב ילדים הסובלים מהשמנת יתר, אך לא מדובר בשתי מחלות שמופיעות תמיד יחד. כמו כן, בקרב ילדים עם השמנת יתר, NAFLD מופיע בכשליש מהבנים ובכרבע מהבנות.

מקור: 

Yu, E.L. et al. (2019) The Journal of Pediatrics 207.

נושאים קשורים:  השמנת יתר,  כבד שומני,  ALT,  דיוק אבחנתי,  שכיחות,  מחקרים
תגובות