• יו"ר: פרופ' דרור דיקר
  • מזכירת החברה: ד"ר גבי ליברמן
  • גזברית: ד"ר בתיה קורנבוים
  • חברת ועד: פרופ' יעל לבנטל
  • חברת ועד: ד"ר עידית דותן
  • חברת ועד: ד"ר רקפת בכרך
  • חבר ועד: ד"ר דן אויירו
  • מזכירה: גב' חגית יוחננוף
פעילות גופנית

מה ההשפעה של עצימות הפעילות הגופנית על הסיכון המטבולי בקרב מתבגרים עם השמנת יתר?

החוקרים הצליחו להראות כי פעילות גופנית בעצימות גבוהה, אך גם בעצימות בינונית, קשורה באופן חיובי להפחתת הסיכון המטבולי בקרב מתבגרים עם השמנת יתר או עודף משקל

ריצה, פעילות פיזית (צילום:אילסוטרציה)

על אף שהיתרונות של ביצוע פעילות גופנית (PA – physical activity) בגילאים מוקדמים מוכרים היטב, לא קיימת עדות ברורה לגבי התפקיד של PA, כמו גם העצימות שלה, בהחלשת הקשר בין סטטוס המשקל לסיכון מטבולי אצל מתבגרים.

במחקר הנוכחי החוקרים בדקו את הקשר בין סטטוס המשקל, עצימות ה-PA, וסיכון מטבולי בקרב מתבגרים.

החוקרים השתמשו במידע מתוך שישה מחקרי חתך ממאגר המידע ה-International Children’s Accelerometry Databaseי(N=5,216, בנים בגילאי 14.6 ± 2.1 שנים ובנות בגילאי 14.7 ± 2.0 שנים). החוקרים העריכו את סטטוס המשקל וסיווגו אותו לפי BMIי(Body mass index). בנוסף, האינדיקטור לסיכון מטבולי (Z-score) כלל גלוקוז בצום, טריגליצרידים, HDL הופכי (Inverse high-density lipoprotein cholesterol) ולחץ דם. PA נמדדה באמצעות מדי תאוצה (Accelerometers). כמו כן, החוקרים השתמשו בגיל המשוער של שיא הצמיחה לגובה כמשתנה להתבגרות גופנית.

תוצאות המחקר הראו כי עליה בסטטוס המשקל הראתה קשר חיובי חזק עם לסיכון מטבולי. עם זאת, מתבגרים עם עודף משקל או השמנת יתר בשליש העליון של PA (עצימות בינונית-גבוהה ועצימות גבוהה) הציגו ציון סיכון מטבולי דומה למתבגרים עם משקל תקין. בנוסף, PA בעצימות בינונית נמצאה קשורה לסיכון מטבולי אפילו כמו חלק מהקטגוריות של PA גבוהה.

החוקרים הסיקו ש-PA מחלישה את הסיכון המטבולי בקרב מתבגרים עם עודף משקל או השמנת יתר. על אף שמרבית ההחלשה של הסיכון מיוחסת ל-PA בעצימות גבוהה, נראה כי גם פעילות בעצימות בינונית חשובה לפרופיל מטבולי טוב יותר.

מקור:

Werneck, A.O. et al. (2020) International Journal of Obesity 44.

נושאים קשורים:  פעילות גופנית,  השמנת יתר,  עודף משקל,  סיכון מטבולי,  מחקרים
תגובות